تنبور مست

تنبور مست

تنبور مست وبلاگی است پیرامون موسیقی ملی و ساز باستانی تنبور
تنبور مست

تنبور مست

تنبور مست وبلاگی است پیرامون موسیقی ملی و ساز باستانی تنبور

لا فتی الا علی لا سیف الا ذولفقار

تنبور مست فرا رسیدن ایام سوگواری حضرت امیر (ع) بزرگ مرد راه حق و حقیقت را به تمام رهروان کویش تسلیت عرض می کند .

***

به بهانه ۲۰ مهر ماه روز بزرکداشت حافظ

روز ۲۰مهر ماه روز بزرگداشت حافظ نامگذاری شده است . شاعر بزرگ غزل سرای ایران که شهرت جهانی اش  برای هر ایرانی افتخار آمیز است . بی شک زبان و ادب فارسی در بسیاری از ارکانش مدیون شاعران بزرگ خود در طول تاریخ بوده است که یکی از برجسته ترین آنها لسان الغیب حافظ است .

تنبور مست در این نوشتار به بررسی زندگی این شاعر گرانمایه پرداخته است .

شمس الدین محمد حافظ ملقب به خواجه حافظ شیرازی و مشهور به لسان الغیب از مشهورترین شعرای تاریخ ایران زمین است که تا نام ایران زنده و پا برجاست نام وی نیز جاودان خواهد بود.
با وجود شهرت والای این شاعر گران مایه در خصوص دوران زندگی حافظ بویژه زمان به دنیا آمدن او اطلاعات دقیقی در دست نیست ولی در حدود سال 726 ه.ق در شهر شیراز به دنیا آمد است.
اطلاعات چندانی از خانواده و اجداد خواجه حافظ در دست نیست و ظاهراً پدرش بهاء الدین نام داشته و در دوره سلطنت اتابکان فارس از اصفهان به شیراز مهاجرت کرده است. شمس الدین از دوران طفولیت به مکتب و مدرسه روی آورد وبرای آموختن علوم و معلومات معمول زمان خویش به محضر علما و فضلای زادگاهش شتافت و از این بزرگان بویژه قوام الدین عبدا... بهره ها گرفت.
خواجه در دوران جوانی بر تمام علوم مذهبی و ادبی روزگار خود تسلط یافت.
او هنوز دهه دوم زندگی خود را سپری ننموده بود که به یکی از مشاهیر علم و ادب دیار خود تبدل شد. وی در این دوره علاوه بر اندوخته عمیق علمی و ادبی خود قرآن را نیز کامل از حفظ داشت و از این روی تخلص حافظ بر خود نهاد.
دوران جوانی حافظ مصادف بود با افول سلسله محلی اتابکان فارس و این ایالات مهم به تصرف خاندان اینجو در آمده بود. حافظ که در همان دوره به شهرت والایی دست یافته بود مورد توجه و امرای اینجو قرار گرفت و پس از راه یافتن به دربار آنان به مقامی بزرگ نزد شاه شیخ جمال الدین ابواسحاق حاکم فارس دست یافت.
دوره حکومت شاه ابواسحاق اینجو توأم با عدالت و انصاف بود و این امیر دانشمند و ادب دوست در دوره حکمرانی خود که از سال 742 تا 754 ه.ق بطول انجامید در عمرانی و آبادانی فارس و آسایش و امنیت مردم این ایالت بویژه شیراز کوشید.
حافظ از لطف امیرابواسحاق بهره مند بود و در اشعار خود با ستودن وی در القابی همچون (جمال چهره اسلام) و (سپهر علم وحیاء) حق شناسی خود را نسبت به این امیر نیکوکار بیان داشت.
پس از این دوره صلح و صفا امیر مبارزه الدین مؤسس سلسله آل مظفر در سال 754 ه.ق بر امیر اسحاق چیره گشت و پس از آنکه او را در میدان شهر شیراز به قتل رساند حکومتی مبتنی بر ظلم و ستم و سخت گیری را در سراسر ایالت فارس حکمفرما ساخت.

امیر مبارز الدین شاهی تند خوی و متعصب و ستمگر بود.حافظ در غزلی به این موضوع چنین اشاره می کند:

راستی خاتم فیروزه ی بواسحاقی ----- خوش درخشید ولی دولت مستعجل بود
دیدی آن قهقهه کبک خرامان حافظ ----- که زسر پنجه شاهین قضا غافل بود

حافظیه

اقدامات امیر مبارزالدین با مخالفت و نارضایتی حافظ مواجه گشت و وی با تاختن بر اینگونه اعمال آن را ریاکارانه و ناشی از خشک اندیشی و تعصب مذهبی قشری امیر مبارز الدین دانست.
سلطنت امیر مبارز الدین مدت زیادی به طول نیانجامید و در سال 759 ه.ق دو تن از پسران او شاه محمود و شاه شجاع که از خشونت بسیار امیر به تنگ آمده بودند توطئه ای فراهم آورده و پدر را از حکومت خلع کردند. این دو امیر نیز به نوبه خود احترام فراوانی به حافظ می گذاشتند و از آنجا که بهره ای نیز از ادبیات و علوم داشتند شاعر بلند آوازه دیار خویش را مورد حمایت خاص خود قرار دادند.

اواخر زندگی شاعر بلند آوازه ایران همزمان بود با حمله امیر تیمور و این پادشاه بیرحم و خونریز پس از جنایات و خونریزی های فراوانی که در اصفهان انجام داد و از هفتاد هزار سر بریده مردم آن دیار چند مناره ساخت روبه سوی شیراز نهاد.مرگ حافظ احتمالاً در سال 971 ه.ق روی داده است و حافظ در گلگشت مصلی که منطقه ای زیبا و با صفا بود و حافظ علاقه زیادی به آن داشت به خاک سپرده شد و از آن پس آن محل به حافظیه مشهور گشت.

نقل شده است که در هنگام تشییع جنازه خواجه شیراز گروهی از متعصبان که اشعار شاعر و اشارات او به می و مطرب و ساقی را گواهی بر شرک و کفروی می دانستند مانع دفن حکیم به آیین مسلمانان شدند.

در مشاجره ای که بین دوستداران شاعر و مخالفان او در گرفت سرانجام قرار بر آن شد تا تفألی به دیوان خواجه زده و داوری را به اشعار او واگذارند. پس از باز کردن دیوان اشعار این بیت شاهد آمد:

قدم دریغ مدار از جنازه حافظ ----- که گرچه غرق گناه است می رود به بهشت

حافظ بیشتر عمر خود را در شیراز گذراند و بر خلاف سعدی به جز یک سفر کوتاه به یزد و یک مسافرت نیمه تمام به بندر هرمز همواره در شیراز بود.

وی در دوران زندگی خود به شهرت عظیمی در سر تا سر ایران دست یافت و اشعار او به مناطقی دور دست همچون هند نیز راه یافت.

نقل شده است که وی مورد احترام فراوان سلاطین آل جلایر و پادشاهان بهمنی دکن هندوستان قرار داشت و پادشاهان زیادی او را به پایتخت های خود دعوت کردند. حافظ تنها دعوت محمود شاه بهمنی را پذیرفت و عازم آن سرزمین شد ولی چون به بندر هرمز رسید و سوار کشتی شد طوفانی در گرفت و خواجه که در خشکی، آشوب و طوفان حوادث گوناگونی را دیده بود نخواست خود را گرفتار آشوب دریا نیز بسازد از این رو از مسافرت  منصرف شد.

***

عکس فوق از آثار هنرمند گرامی جناب آقای محمد حسین زاهدیان فرد می باشد .

نظرات 6 + ارسال نظر
نینا پنج‌شنبه 20 مهر 1385 ساعت 18:11

مثل همیشه انتخابت عالی بود...
از لطفت ممنونم... این هم یا علی!

سعید جمعه 21 مهر 1385 ساعت 09:48 http://newwmmind.persaianblog,com

من هم شهادت الگوی عدالت و تقوای حق پریتان را تسلیت میگم تسلیت میگم.

علی جمعه 21 مهر 1385 ساعت 13:48 http://www.zeydebneali.blogsky.com/

سلام سیاوش جان
منم شهادت مولا علی (ع) رو به شما تسلیت میگم.
مطلبی هم که در مورد حافظ نوشتید خیلی زیبا بود.
موفق باشی
یا علی

خالد شنبه 22 مهر 1385 ساعت 07:40 http://chawosh.blogfa.com

سلام
با عرض تسلیت خدمت شما به خاطر شهادت امیرالمومنین
مطلبت بسیار عالی بود
به ما هم سری بزن
علی نگهدارت

**مریم** دوشنبه 24 مهر 1385 ساعت 01:48 http://faslebieshghi.blogsky.com

مطلب جالبی بود و جالبتر و قشنگتر زاویه ی عکس بود ...
موفق باشی سیاوش جان

بی تا و مینا چهارشنبه 26 مهر 1385 ساعت 07:13 http://www.shaytoonayetehrooni.blogfa.com/

<<پیر ما گفت:خطا بر قلم صنع نرفت>>
<<آفرین بر نظر پاک خطا پوشش باد>>

حافظ

مجلس با شکوهی پیداست که میان آن تخت جواهر نگاری گذاشته شده ،روی آن خالق اف به شکل پیرمرد لهیده با ریش بلند و موهای سفید ،لباس گشاد جواهر دوزی پوشیده،عینک کلفت به چشم زده و به متکای جواهر نگاری یله داده است.......

[گل]

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد